stało mi to sie 3 raz po wyjęciu kluczyka pożniej nie moge go włożyć blokuje pierwszy wypust/ząbek/ w stacyjce troche poruszałem a to pilniczkiem cienkim srubokretem i gdzieś pomału wszedł .Ten zabek widać na początku wkładu do stacyjki czyżby szlag trafił stacyjke może ktoś wie co to może być i udzieli porady co robic czy tylko wymiana mnie ratuje.A jak włoze kluczyk do końca to wszystko z rozruchem silnika jest ok.

ja miałem to samo popryskałem WD40 i jak na razie jest ok

Witam.
Kolego @kowal90 czy rozwiązałeś ten problem...? Bo właśnie u mnie zaczęło się to samo dziać.
@g0bula z tym WD40 nie będzie żadnego efektu ubocznego...? Prosto w stacyjkę pryskałeś...?
Pzdr.

do stacyjek używa sie smaru grafitowego ( w proszku,pyle ) a nie WD40 . W opisie WD jest też że działa jak odrdzewiacz i to powoduje że może zniszczyć ci cała elektrykę. A na marginesie w swoim aucie tego nie używam bo powoduje więcej strat niż zysku.Coś co jest do wszystkiego zazwyczaj jest do niczego. Olej bartek jest uniwersalny a nikt nie leje do silnika no czasem mam takich co leja do baku .

Odświeżę temat. Dziś pierwszy raz nie mogłem włożyć kluczyka. Jaki wydatek mnie czeka? Robił to już ktoś?

Próbowałeś wpuścić tam trochę smaru? Koszt wymiany to około 300-400zł ale to zależy od lokalizacji.

Co fakt byl to dopiero pierwszy przypadek. Spróbuję psiknac smar w sprayu na kluczyk i i poruszam nim w stacyjce