Witam serdecznie.
Oto mój golfik:
1.9 TDI, silnik BKC, produkcja grudzień 2004, wersja Comfortline, czarna perła
Wyposażenie:
10 poduszek
fabryczne radio
el. szyby i lusterka
podłokietnik przód oraz tył
spryskiwacze reflektorów, czujnik zmierzchu oraz deszczu
Climatronic
tempomat
podgrzewane siedzenia
schowki pod siedzeniami
ESP
lusterko wstecznie automatycznie przyciemniane
oświetlenie przestrzeni wokół nóg z przodu

Modyfikacje bardzo drobne: nowy przełącznik świateł, głośniki blaupunkta + drewniane dystanse. Niestety jakość dźwięku nadal nie rozpieszcza za sprawą seryjnego radia. W volkswagenie powiedziano mi aby wstawić zwykłe radio z CD i to znacznie poprawi jakość dźwięku. Dla mnie to rozwiązanie jednak zepsuję cały wygląd.

Jakies nowsze radio VW i jue bedzie lepiej brzmiec:)

Felgi widoczne na zdjeciach juz byly, gdy go kupowales?

Tak, felgi już były jak go kupowałem.
Co do radyjka to myślałem nad RCD510 bo znacznie lepiej już gra niż RCD300 czy RCD310 ale ponoć pojawia się problem rozładowywania akumulatora w starszych rocznikach. Trzeba dokupić sterownik (albo jakiś moduł - nie pamiętam dokładnie co to jest) i też mieć pojęcie jaki to ma być. Radio + sterownik to już ponad 1500zł minimum wiec trochę to kosztuje. Nie spędzam wiele czasu w samochodzie, aby to było dużym priorytetem jednak lubię dobrą jakość dźwięku czego seryjne radio nie daje - a szkoda.
Zamierzam wrzucić seryjne głośniki do tyłu i zobaczę jaki efekt to przyniesie. Na razie szykują mi się wydatki z przeglądem, serwisem i ubezpieczeniem, wiec temat radia teraz sobie odpuszczę.

Co do radia, to czy RCD czy RNS (z nawigacja) -510, to jak chcesz isc droga OEMowa (czyli tak, jak Pan Bog przykazal) i do tego, zeby dzwiek byl dosc dobrej jakosci, to dorzucenie Dynaudio spowoduje, ze nie bedziesz chcial z samochodu wysiadac.
Tak jak zrobil to http://furmanka.blogspot.com/2009/12/mk … akers.html ten koles. A co do modulu, to tutaj masz dosc ladnie objasnione: http://www.my-gti.com/1101
Pzdr,
[d]
Ostatnio edytowany przez dandanio (08-11-2010 17:04:33)

Dandanio - dzięki za informację odnośnie głośników oraz modułu. Bardzo przydatne linki!
Pzdr!

ładne bo czarne, jakieś dalsze plany;)

Na razie nie, chyba że coś się zrodzi - może światła do jazdy dziennej. Miałem chęć na chipa (http://www.tdi-tuning.pl/home.htm), ale wypada wymienić sprzęgło i dwumas a wtedy to już sie robi trochę koszt. Teraz mam 137tyś i jak zmieniam bieg z 1 na 2 to słyszę taki dziwny dźwięk (takie żżżżżż) na innych biegach tego nie ma, wiec myślę że pewnie powoli czas na dwumas bo ponoć wytrzymuje do 150tyś - pewnie wszystko też zależy od stylu jazdy itd. - ja nie jestem pierwszym użytkownikiem wiec różnie to mogło być.
Pozdr.

Ja mam przejechane 135 tys i jeszcze nic się złego nie dzieje ;p Zobaczymy co będzie jak dojde do 140 tys ;p. Bardzo Fajny Golf 

Zamontowałem światła do jazdy dziennej Philips daylight. Jako, że nie posiadam halogenów to zdecydowałem się na ten krok - bardzo fajnie współpracują z czujnikiem zmierzchu, także nie trzeba sobie zawracać głowy o włączaniu świateł

Ostatnio edytowany przez szalonyjaro (27-04-2011 22:44:18)

widze kolega zalozyl takie same lampy do jazdy dziennej jak u mnie ja rowniez bardzo sobie je chwale i jak najbardziej polecam warte sa tych pieniazkow ktore trzeba na nie przeznaczyc:)

Dokładnie takie same:) Miałem montować te 4led ale uznałem, że trochę się zgubią. Zobaczyłem właśnie u Ciebie te 5led i stwierdziłem, że te będą najlepsze. Nieco kłopotu przysporzyła ich głębokość montażu (5.1cm o ile pamiętam) - trzeba było przyciąć ramkę na oryginalny halogen bo się nie chciały zmieścić no i ten kąt, który nie powinien być > niż 10' - raczej został przekroczony (postawiłem na estetykę) - mam nadzieję że policja nie ma na wyposażeniu kątomierza
hehe

mozesz byc spokojny te od philipsa ledy sa w pelni legalne i zadnego mandatu nie zlapiesz ani utraty dowodu. musisz tylko pamietac o jedne j rzeczy na ledach mozesz jezdzic od wschodu slonca do zmierzchu i nie mozna na nich jezdzic podczas deszczu - wtedy trzeba wlaczyc swiatla mijania;) bo jazda w deszczu na ledach jest nielegalna i mozna zarobic mandat choc wiele osob o tym nie wie;)

Ja też mam u siebie czujnik zmierzchu i w jaki sposób te ledy współpracują z tym systemem?

Montujesz sobie ledy zgodnie z instrukcjÄ…. Zobacz tutaj: http://www.swiatla-do-jazdy-dziennej-drl.pl/daylight/
Przekaźnik dołączony z zestawem działa w ten sposób, że włącza Ci dzienne w momencie uruchomienia silnika a wyłącza kiedy włączysz pozycyjne lub mijania (nie ma znaczenia czy stanie się to ręcznie czy też automatycznie). Po prostu czujnik robi to za Ciebie kiedy ustawisz sobie na Auto. W momencie kiedy będzie robiło się już ciemno lub wjedziesz do jakiegoś tunelu włączą Ci się światła mijania przez co automatycznie przestaną Ci świecić ledy.