Witam. Posiadam golfa V 1.6FSI 2004r. z następującym problemem a mianowicie zaraz po odpaleniu auta na zimnym silniku włączają mi się wentylatory a gdy gasze auto to one również gasną. Pomóżcie bo nadchodzi zima i auto niechce mi się zagrzać

Wylacz klimatyzacje, jesli masz, przestana sie obracac.

Co do czujników to zostały już wymienione i to nie ich wina, nawet gdy klimatyzacje mam wyłączoną one i tak chodzą! Myśle nad zakupem używanych wentylatorów ze sterownikiem na allegro ale nie wiem czy trafie na dobre. Na kompie nie wywala błędów oprócz jednego że jest "zbyt niska temperatura płynu chłodzącego" ponieważ przy minusowych już temperaturach wentylator dodatkowo schładza chłodnice i komputer w aucie wyczytuje zbyt dużą różnicę temperatur pomiędzy silnikiem a chłodnicą. Co dalej z tym robić?

Miałem dokładnie ten sam problem . Okazało sie ze musiel wymienic całą wiazke drzwi prawch i czujnik temperatury silnika. było to dla mnie dziwne , poniewaz temperatura pokazywała dobrze . ale to zrobili i teraz nie mam juz tego problemu. sprawdze jeszcze dokładnie na fakturze co dokładnie mi wymieniali i ci napisze.

Witam ponownie! Sorki że zapomniałem napisać ale już jest po problemie. Okazało się że te czujniki temperatury które zakupiłem również były uszkodzone i dlatego wentylatory się włączały!
Dzięki za waszą pomoc.

Witam, ostatnio zauważyłem podobny problem, mianowicie na wyświetlaczu temperatury znikają liczby i pojawiają się same kreski a czasami -45 stopni i znowu znika, a gdy tylko pojawiają się kreski to zaczyna chdzić wyntylator. Byłem na Vag pokazywał jakis błąd czujnika więc znalexliśmy ten czujnik i przeczyściliśmy spręzonym powietrzem, ale dało to mizerne efekty bo tylko na chwilę pokazała się prawidłowa temp. a potem znów kreski...

Potwierdzam, całym sprawcą zamieszania jest czujnik temp otoczenia w zderzaku, często w powypadkowych samochodach czujnik ten zostaje urwany gdy odpada zderzak, ewentualnie kabel od niego zostaje uszkodzony, objawia to sie tym ze po przekręceniu kluczyka włączają się wentylatory.

Witam panowie, mam ten sam problem,wentylatory włączają się po uruchomieniu silnika 1,9 tdi 105ps.

77112304399 napisał:
Witam panowie, mam ten sam problem,wentylatory włączają się po uruchomieniu silnika 1,9 tdi 105ps.
odpowiedź jest powyżej