mmtr napisał:
Zachowalem sie honorowo bylem oddac dyplom szkoly podstawowej-nie przyjeli:(
Chamstwo i malomieszczanstwo! 

Etranger napisał:
Widze, ze czulosc maja niektorzy ustawiona na bardzo wysokim poziomie, a to niestety nie jest skorelowane z moim cynicznym poczuciem humoru i mamy juz pierwsze zgrzyty. Zle odbierasz moje teksty. Nie musze nikomu udowadniac swojej wyzszosci, bo to nie jest miejsce do tego odpowiednie.
[...]
Etranger napisał:
Ciekaw jestem, czy po tym co ponizej napisze od razu usuniecie moje konto, czy tez zostanie mi dana szansa poprawy.
[...]
Etranger napisał:
Nie pozostaje mi zatem nic innego jak zamilnkac i szukac dalej odpowiedniego forum, gdzie bede mogl spotkac ludzi dla ktorych samochod sklada sie przede wszystkim z jednostki napedowej, zawieszenia i elektryki, a dopiero pozniej z felg, chromow czy lakieru.
Kolego, jezeli chcesz pomoc, to prosze Cie obejmij "patronatem" np. forum TDI, rozkrec je, a a ja zaczne odwiedzac i prosic o porade. W ten sposob bedziesz ekspertem w dziedzinie, w ktorej czujesz sie mocny, bedziesz mogl pomoc innym, np. mi, bo ja jestem w tym temacie n00bem, takim poczatkujacym. 
A co do posiadania VAG-Coma czy innych narzedzi, to sadze, ze kazdy domorosly mechanik, jezeli chce zaoszczedzic na wizytach w warsztacie, powinien chociaz troche zainwestowac w narzedzia: VAG-COM jest podstawa, pozniej jakas dobra ksiazke "Sam naprawiam" itp, itd. W dzisiejszych czasach, "-stety" badz "nie-", wszystko mozna odczytac z gniazda OBDII, ilosc elektroniki w autach dawno juz przekroczyla mase krytyczna.
Prosze wiec, nie opuszczaj naszego forum, bo w sumie, to niektore Kolegi posty czytalo sie przyjemnie i widac, ze Kolega doswiadczenie ma i z niejednego "silnika" jadal.
Tylko tak jak pisal master, odpusc sobie troche ten gornolotny i miejscami napompowany ton, a bedzie to z pozytkiem dla nas wszystkich.
Pozdrawiam zza wody i do zobaczenia w dziale "TDI",
[d]
Ps. Inne fora, np. golf (kropka) pl pod wzgledem merytorycznym jest na poziomie dna i 10 metrow mulu, mowiac kolokwialnie. Jezeli patrzylbym pod tym wzgledem, to bym nosa z TDICluba albo VWVortexu nie wystawial. A tymczasem lubie tutaj zagladac i patrzec, jak forum sie rozwija.
Ostatnio edytowany przez dandanio (14-12-2010 22:17:23)

To juz wiem na czym polega problem. Problem tkwi w tym, ze ja zle mowie po polsku.
Jednym z wielu z powodow, dla ktorych lubie wchodzic na fora polskojezyczne jest mozliwosc pisac w jezyku mickiewiczowskim, a ja nie chcialbym zapomniec swojego pierwszego jezyka. Pamietam jednak polski AD 1981, kiedy to musialem wyjechac z kraju. Kto uczyl sie historii, ten wie jacy ludzie wtedy byli wyrzucani z PRLu - bynajmniej nie wiernopoddanczy wladzy (buntownik siedzi we mnie do dzisiaj). Wykladalem wtedy na politechnice i takim oto jezykiem przemawialem do swoich studentow. Jesli moj styli pisania wydaje sie komus niepoprawny, czy zbyt gornolotny, to musicie mi wybaczyc, ale ja inaczej wypowiadac sie nie potrafie.

Etranger napisał:
To juz wiem na czym polega problem. Problem tkwi w tym, ze ja zle mowie po polsku.
No ja w '81 w jezyku Mickiewicza mowic nie umialem, a co dopiero pisac, ale sam na obczyznie jestem juz z gora 12 lat i tez pisac nie umiem.
I w dodatku pisze bez polskich znakow diakrytycznych. A jednak czytacze (bo przeciez nie czytelnicy?) chyba potrafia odszyfrowac sens wypowiedzi. 
Etranger napisał:
Wykladalem wtedy na politechnice i takim oto jezykiem przemawialem do swoich studentow. Jesli moj styli pisania wydaje sie komus niepoprawny, czy zbyt gornolotny, to musicie mi wybaczyc, ale ja inaczej wypowiadac sie nie potrafie.
Dobrze, bedziemy brac poprawke.
A tymczasem zapraszamy do udzielania sie na forum, bo tylko w ten sposob forum bedzie sie rozwijac i przybywac w nim bedzie duzo fajnej tresci. 
[d]

http://www.team-dezent.at/-bylo juz na forum wzgledem modyfikacji 

no tak...a wracając do tych chromów 
Ostatnio edytowany przez mupacco (21-12-2010 13:31:24)
Etranger napisał:
Przeciez informacja o roboczej temperaturze oleju, to podsatowy parametr jazdy turbodoladowany dieselem. Skad zatem Szanowni Koledzy wiedza, ze olej ma juz robocza temperature i mozna bezpiecznie zwiekszac obroty silnika? Czy czasem nie jest to tak ze odczytujemy ten parametr jazdy ze wskaznika wody, ktora jak powszechnie wiadomo ma mniejsza gestosc niz olej silnikowy, totez latwiej i szybciej sie nagrzeje...
Powiem szczerze, że zawsze myślałem, iż w momencie kiedy wskaźnik temperatury pokazuje wartość 90 stopni, to już mogę podkręcić swoją maszynę i ostrzej pojeździć.. kupując samochód w salonie taką samą informację otrzymałem od gościa, który mnie obsługiwał, ponownie zapytałem o to mechanika na pierwszym przeglądzie serwisowym (ASO), potwierdził, iż w momencie nagrzania się silnika do 90 stopni zarówno silnik jak i samo turbo są już bezpieczne, tak więc można ostrzej operować gazem..
Nie jestem fachowcem, nie znam się dobrze na mechanice, nigdy też nie słyszałem, aby temperatura oleju była az tak istotna, tak więc jest to bardzo ciekawa informacja..
Reasumując, nie wszyscy forumowicze zapewne są fachowcami w dziedzinie motoryzacji, co nie znaczy jednak, że interesuje nas tylko wygląd naszych samochodów, czyli felgi, chrom, itd.. o gustach nie powinno się dyskutować, to jest prywatna sprawa..
Nie rozumiem trochę tego ataku z Pana strony, zapewne jest Pan bardziej doświadczonym użytkownikiem pojazdów czterokołowych, co oczywiście doceniam..
Niemniej jednak, dział "Przedstaw się i pochwal.." powstał z myślą o pokazaniu swojego samochodu, ewentualnych modyfikacji oraz co za tym idzie pochwał lub krytyki, myślę, że to jest oczywiste, że z krytyką również trzeba umieć się zmierzyć..
Pozdrawiam, i oczywiście czekam na pozostałe ciekawe informacje..
Ostatnio edytowany przez Marco (21-12-2010 15:00:05)

Temat zachowania takiego czy innego kolegi Etrangera uwazam za zakonczony, wyjasnilismy sobie nieporozumienia.
Powinno to wszystkim wystarczyc, jezeli nie, prosze pisac na PW.
Dla dobra forum i watku, kazdy nastepny post odbiegajacy od glownego tematu tego watku bede odpowiednio traktowal. 

ładna maszyna, ale zdjoł bym ten chrom,wrzucił wieksze kółka i zrobił bym program,najlepiej we francji
czasami tam jestem i widzę ze mają tam dobrych tunerów