Jaki rozmiar felg aluminiowych jest oryginalnie montowany w VW Golfie 5, 1.9 tdi, 105km??
Za ile orientacyjnie można kupić oryginalne używane aluminiowe felgi, np 17'?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi ponieważ było to zależne m.in. od wersji golfa po drugie od "widzi mi się" nabywcy, jeśli chodzi o rozmiar z reguły były to felgi 16 calowe, co do drugiej części pytania -musisz liczyć się z wydatkiem 1500-1700 zł tyle bynajmniej wziąłem za swoje tzn 1650 zł dokładnie za tyle sprzedałem. Warto nadmienić, że felgi były w naprawdę dobrym stanie

Orginalnie jest to :
15 65 205
16 55 205
17 45 205

i cena dobrych felg 2000 tys
+ opony

Możesz wstawić nawet 18 i nie przeszkadza to w komforcie jazdy. Piszę z doświadczenia 

nie do końca masz rację..
zamontowanie większych felg powoduje konieczność zmniejszenia profilu opon, co za tym idzie, samochód (na niższym profilu) jest twardszy, słabiej tłumi nierówności, i szybciej się w nim zużywają elementy zawieszenia..
na pewno zdecydowanie inaczej samochód zachowuje się na kołach o rozmiarze 16 cali, a inaczej na 18 calach..

Masz racje.. Musiałbum zobaczyć jakie ja mam tam opony do tych felg ale nie jest źle ... Ja mam akurat twarde zawieszenie to mi się auto na nierównościach nie " bója"

ja mam na lato 225/40/18 i jest mega mega róznica miedzy zimówkami 205/55/16... na 18 auto jest pewniejsze, lepiej trzyma sie drogi, ale jak droga jest dziurawa, zalety 18 kończą się.

Oj masz racje jest super dopuki nie ma dziur ;p