czy ktoś wie jak najlepiej zabezpieczyć MKV (blokada mechaniczna) przed kradzieżą?
wydaje mi się że nie ma idealnego zabezpieczenia..
najbardziej popularne to blokada kierownicy i blokada skrzyni biegów..
najbardziej skuteczne jest jednak zdjęcie co najmniej jednego koła, wtedy na pewno nikt nie odjedzie
(to na wesoło)..
a na poważnie, temat do szerokiej dyskusji, najlepiej stosować kilka rożnych zabezpieczeń, nie tylko mechanicznych..
pozdrawiam

chciałbym zabezpieczyć swojego goferka w sposób nie tylko elektroniczny ponieważ jestem przekonany że dla wprawionego złodzieja to nie problem, a z tego co wiem mechaniczne zabezpieczenia są jednak najcięższe do pokonania, w dobie wszechstronnej elektroniki naszych autek niestety wykonanie takiego zabezpieczenia nie jest proste(nie mowie tu o blokadzie kierownicy czy multiloocku)

podzielam opinie marco kilka roznych zabezpieczeni-niestety koszty:/

ja w swoim mam az 3 zabezpieczenia ,blokada skrzyni biegów-700zł auto-alarm-800zł i karte odcinajacą trzeba mieć przy sobie,bo inaczej nawet własciciel z kluczykiem nie odjedzie koszt 800zł
mam nadzieje że śpie dosyć spokojnie,dopuki laweta nie podjedzie 

ja mam blokade skrzyni biegów i AC:)

robert27 napisał:
ja w swoim mam az 3 zabezpieczenia ,blokada skrzyni biegów-700zł auto-alarm-800zł i karte odcinajacą trzeba mieć przy sobie,bo inaczej nawet własciciel z kluczykiem nie odjedzie koszt 800zł
co to za karta napisz cos wiecej.Jak to dziala?

ciekawa sprawa ta karta ale pierwsze słyszę możesz cos wiecej powiedziec na ten temat?
też chciałbym wiedzieć coś na temat karty..
jeśli chodzi o alarm, to wiem, że są dostępne alarmy z czujnikami wibracji, chodzi o to, że jeśli ktoś chciałby nam wrzucić auto na lawetę, to włączy się alarm, ponieważ samochód się poruszy..
fajna sprawa, działa nawet podczas próby kradzieży felg, z tego co pamiętam, można regulować czułość tego urządzenia..

a przypadkiem fabryczny alarm nie ma tej opcji(czujnik wibracji)?

ja z kolei mam odciecie paliwa:) po przekreceniu kluczyka trzeba pewna czynnosc wykonac zeby dalo rade odpalic silnik:)
mmtr napisał:
a przypadkiem fabryczny alarm nie ma tej opcji(czujnik wibracji)?
powiem szczerze że nie wiem.. nie miałem jeszcze okazji sprawdzić 
miałem taki alarm w moim poprzednim samochodzie, ale dokupiony, więc nie mam pojęcia jak jest z fabrycznymi..

kiedyś widziałem dwa takie zabezpieczenie na kartę, pierwsze- to trzabyło przeciągnąć kartę przez coś takiego jak terminal, a drugi to przykładasz kartę w pewne miejsce i słyszysz odczyt(dzwięk) tej karty:D

korba napisał:
robert27 napisał:
co to za karta napisz cos wiecej.Jak to dziala?
Posiadam jakies urządzenie,które jest zamontowane w aucie,które odcina wszystko,paliwo,zapłon itp
,po przekręceniu kluczykiem zapłonu jeśli nie mam w kieszeni karty od tego urządzenia ,na tablicy rozdzielczej zobaczymy wielkie nic
nic sie nie zapali tylko jakis sygnał dzwiękowy sobie piszczy
tak że zawsze trzeba mieć przy sobie tą karte np.kieszeni 
KARTA 

fajna rzecz, nie powiem..
mógłbyś jeszcze dać namiary na ten bajer, i mam jeszcze pytanko.. tą kartę na pewno trzeba jakoś zakodować pod konkretny samochód, dużo z tym zabawy?

moja siostra miała kiedyś tzw powiadomienie sms czyli kilka czujników międzi innym ruchu czyli wystarczyło rozbujać auto i zaczął wyć alarm plus dostawała powiadomienie smsem na komórkę że ktoś próbuje dostać się do auta i oprócz tego auto też szło namierzyć
g0bula napisał:
moja siostra miała kiedyś tzw powiadomienie sms czyli kilka czujników międzi innym ruchu czyli wystarczyło rozbujać auto i zaczął wyć alarm plus dostawała powiadomienie smsem na komórkę że ktoś próbuje dostać się do auta i oprócz tego auto też szło namierzyć
Ten bajer u nas jest co raz bardziej powszechny, co raz więcej firm oferuje takie usługi
http://flotis.pl/cennik/
patrzÄ™ i wcale niedrogo.

Marco napisał:
fajna rzecz, nie powiem..
mógłbyś jeszcze dać namiary na ten bajer, i mam jeszcze pytanko.. tą kartę na pewno trzeba jakoś zakodować pod konkretny samochód, dużo z tym zabawy?
Marco nic nie trzeba kodowac ani programować ,zakładała mi to firma od alarmów w bydgoszczy,zakładają płacisz i tylko musisz mieć karte przy sobie