Witam.Tak jak w temacie .Bardzo ciezko wrzucic pierwszy bieg i wsteczny.Najczesciej zeby to zrobic musze wrzucic np "dwójkę" i dopiero na "jedynke" .Co moze być przyczyną? Dodam ze jest to golf V 2.0 TDI BKD skrzynia 6scio biegowa
Więc tak, w każdym moim VW był problem z 1, taki problem ma pewnie z 80-90% użytkowników, po prostu ten typ tak ma, myślę, że ktoś to potwierdzi 
Oczywiście, u ciebie mogą być synchronizatory, sprzęgło, czy też dwumas może nie domagać, każda z wymienionych rzeczy może powodować takie zachowania... jednakaże ja w to nie wierzę.
dokładnie, problem z jedynką jest w większości Golfów..
jeśli jest to bardzo uciążliwe dla Ciebie, to podjedź do mechanika i sprawdź synchronizatory, sprzęgło, itd.. może się okazać, że coś nawala..
czy przy wrzucaniu biegu napotykasz tylko na opór, czy jest również jakiś zgrzyt w momencie wrzucenia?

Normalka, tak jak piszesz, wsteczny i jedynka... Tez mnie to irytowało, ale teraz nawet uwagi nie zwracam.

Masz problemy z wysprzęgleniem? tzn jak np podjeżdżasz w korku wciskasz do końca sprzęgło a auto jakby chciało jechać dalej... i ciężko wrzucić na luz? Mam ten sam silnik i tą samą skrzynie . W moim przypadku skończyło się na wymianie koła dwumasowego oraz sprzęgła... Sprzęgło pochodziłoby jeszcze ale mechanik doradził żeby też od razu wymienić, więc tak zrobiłem.
Dodam że przy wrzucaniu biegu nie było żadnych zgrzytów tylko opór... lecz gdy puściłem sprzęgło i jeszcze raz nacisnąłem bieg wchodził normalnie

Jest tylko opór ...nie ma zgrzytów etc.Z wrzuceniem na luz żadnych problemów nie ma.Czasami jest taki opor ze musze szybko wrzucic np drugi bieg i dopiero pierwszy lub wsteczny.Puszczenie sprzęgła i ponowne wcisnięcie nic nie daje.Co radzicie?
opór przy wrzucaniu jedynki i wstecznego jest normą w tym aucie..
napisz jaki masz przebieg, to będziemy wiedzieć czy może sprzegło/dwumas Ci siada..
ja mam 3 letni samochód, i też niejednokrotnie mam problem z wrzuceniem biegu..

Przebieg to 131tys.
Miałem wcześniej takiego samego golfa tylko z silnikiem 1.9 TDI i nie było żadnego problemu z wrzucaniem biegów.
Rozumiem jakby ciężko wchodziło, ale czasami w ogóle nie da się wrzucić jedynki, albo wstecznego bez przełączenia na inny bieg wcześniej.
U nas było dokładnie to samo. Mechanik powiedział, że wybierak jest do wymiany, ale już się przyzwyczailiśmy i jeździmy tak.
Mam taki sam problem w golfie IV. Może wymień płyn, jeśli nie pomoże możliwe, że skrzynia do remontu.

Mi już nie raz zdarzyło się, że wyskoczyła skrzynia biegów 

Wg. mnie na 90% jest to wina sprzęgła, skoro jedynkę możesz tylko z dwójki wrzucić.

sapenthou napisał:
Wg. mnie na 90% jest to wina sprzęgła, skoro jedynkę możesz tylko z dwójki wrzucić.
Wg. mnie to na 100% nie to
Uzasadnienie - Sprzęgło gdyby nie działało to byłby zgrzyt . ( a czegoś takiego nie stwierdzono)

miałem podobny problem kiedyś i okazało się, że coś z linką było