£ożysko wymienione, olej wymieniony a dwumas to nie wiem czy jest możliwość go źle założyć ?

On chyba cały czas chodzi a ten dźwięk występuje przy naciśniętym pedale i im większe obroty tym głośniej słychać i czuć na pedale.Czy to może być wina płynu?

master napisał:
Póki co jeszcze niczego nie wymieniłem, na razie części sobie leżą, wszystko zacznę robić w przyszłym tygodniu.
Obecnie koszty plasują się tak:
Jednomas g60 z Corrado z przesyłką- 130zł
Sprzęgło Sachsa 3000 332 001 cały komplet z łożyskiem i z przesyłką: 385zł
¦ruby do tego potrzebne 81zł
2 litry oleju do skrzyni NR G 052512 A2 oryginał VW -90 zł
Niczego nie powinno brakować, więc cały komplet wyszedł : 686zł
Witam,jednomas używka czy nowy?(link jakiś zapodaj)
sprzęgło wiadomo,
Sruby pewnie z serwisu?
Mam olej 75w90 podejdzie do Vw?
Koszty i tak mniejsze od samego koła dwumasowego. Również zbliża mi się wymiana + myślę o małym chipie dlatego tylko jednomas wchodzi w gre. Pzdr
Jednomas używany, nowego nigdy nie spotkałem(prócz czegoś takiego jak valeo), żeby do mk5 pasował , tyle tylko, że odlżony i wyważony. Reszta-tak jak napisałeś. Olej najlepiej to oryginał, ale ten też podejdzie. Niestety nie wiem jak ten zestaw chodzi bo jeszcze go nie zamontowałem, czeka...

W takim razie poczekam na efekty u Ciebie,kiedy planujesz wymiane?

Czy takiehttp://allegro.pl/1-9-tdi-90-km-vw-golf … 93961.html koło podejdzie do BKC?

Witam mam problem z autkiem jest to Golf v 1,9 tdi z 2007 roku autko ma najechane 170 tyś. km Jak dotąd nie było z nim żadnych problemów sam przejechałem w ciągu roku 60 tyś. km. Od kilku dni słyszę stuki podczas postoju na załączonym silniku stuki te ustają po wciśnięciu sprzęgła. Z tego co przeczytałem w postach na forum to wnioskuję że dwumas się sypie i wypada go wymienić. Z uwagi na brak wiedzy na ten temat proszę o informację jakie elementy powinny zostać zakupione i wymienione aby uniknąć dodatkowych póżniejszych kosztów związanych z robocizną (jeżeli wymienia się to przy okazji).
Drugi problem jaki występuje tak mi się wydaje że może być z tym powiązany to to, iż auto podczas normalnej jazdy potrafi nagle przestać reagować na pedał gazu. Następuje to w taki sposób , że jadąc i trzymając pedał przyspieszenia w stałej określonej pozycji obroty np 2000/min nagle silnik zaczyna tracić obroty i spadają one do 800/min podczas tego próbowałem wcisnąć kilka razy pedał gazu w podłogę i reakcji nie ma żadnej. Zauważyłem, że w momencie po tym jak silnik wytraca obroty i wciskając pedał sprzęgła (rozsprzęglając), a następnie gaz już przy podniesionym sprzęgle auto jedzie normalnie jest zrywne i ma dynamikę jak zwykle. Czy objawy te są również powiązane z padającym dwumasem czy jest to osobny problem?

Dwumas był pierwszą rzeczą jaką wymieniłem w moim golfie 2,0 TDI.Autko zaczęło poszarpywać silnikiem i okazał się dwumas,wymiana przy 130 tyś,km.kupiłem następnie cały komplet z sprzęgłem za 1.800zł.Luka i co się okazało.Zostało wszystko złożone do kupy pojezdziłem troche zrobiłem około 2 tyś.km.oczywiscie normalnej jazdy i znów wróciło troszke inne ale podobne poszarpywanie itp.Co się okazało po rozebraniu,nowy dwumas z przebiegiem 2 tyś km. był w gorszym stanie i miał większy luz niż ten stary z przebiegiem 130tyś.km.Niestety musiałem kupić kolejne koło dwumasowe też Luka,zapłaciłem za nie 1.200zł. w innym sklepie i jak dotąd jest naprawde dobrze przejechałem na nim około 5 tyś.i narazie jest ok.Natomiast poprzednie zostało odesłane z reklamacją do importera w Katowicach oni nie podjeli decyzji:(więc przesłali to do producenta w Niemczech.Czekam na odpowiedz już prawie 2 mies.i nic.Popytałem troche fachowców troche sprzedawców częsci i mówią że ciężko będzie żeby mi uznali reklamacje.Mówią że to się zdaza i pozniej cięzko odzyskać kase.

Zapomniałe jeszcze tylko dodać że nie którzy mechanicy montują zamiast dwumasa jakieś inne sprzęgło (tradycyjne) od czegoś tam...już nie pamiętam,które niby swietnie pasuję i likwiduje awaryjność tego zespołu.Ale zastanówcie się czy warto zrobić tak zwane sztywne koło i miec spokuj z dwumasem i odwiedzać mechanika z innego powodu?Nie poto inżynierowie głowili się nad dwumasem.Wiadomo że dwumas jest to część ogólnie nie tania i zawodna ale coś za coś.Pomyślcie,jednym z powodów dlaczego volkswagen montuje coś takiego w nowych silnikach diesla jest między innymi wyeliminowanie drgan silnika,które przenoszą się na inne podzespoły.Diesel do diesel inaczej pracuje niz benzyna,zauważcie jak jezdzi się starym dieslem gdzie wszystko w srodku drga i chałasuje.Więc morał jest prosty.Mechanik Władzio napewno namówi swojego klijenta na coś innego niż dwumas bo to bedzie taniej i na lata,lecz on wie że ten klijent powróci do niego za jakiś czas z innymi częsciami do wymian;]

master możesz podać nr śrub potrzebnych do jednomasu?
Montowałeś już zestaw z g60?
Ostatnio edytowany przez gregk (22-07-2011 11:03:30)

Witam!!
Właśnie wymieniłem w moim Golfie V z 2005 r. przebieg 136 000 koło dwumasowe i zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Na rozgrzanym silniku ciężko pali i szarpie przy odpaleniu oraz miga kontrolka pomarańczowy samochód. Później już chodzi normalnie Na zimnym silniku zapala normalnie i nic się takiego nie dzieję. Przed wymianą koła nic się takiego nie działo. Co może być przyczyną. Pomóżcie!!!!

może kable jakieś nie łączą?

Wszystko sprawdzałem. To raczej nie wina kabli.

Mam i ja jednomas:)
Roboty trochę było,ale udało się samemu założyć.
Jak na razie odczucia bardzo pozytywne, dużo lżej chodzi.
Tylko jedna rzecz mnie dziwi. Ze skrzyni zleciało tylko 0,5 l oleju i tyle samo weszło- powinno koło 2 litrów. Skrzynia była przekrzywiona jak spuszczałem?