Ogłoszenie

Polerowanie,ceramika
  • Start
  •  » Diesel
  •  » "ZAGADKA"!!!!!MK5 1.9 tdi nie pali na ciepÅ‚ym,gaÅ›nie na luzie... (RSS Feed)

#1 27-04-2011 19:49:35

arli16
Szeregowy
Od: NIDZICA
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Silnik/Moc: BKC/105KM

"ZAGADKA"!!!!!MK5 1.9 tdi nie pali na ciepłym,gaśnie na luzie...

Witam,

mam problem z miom golfem.Mianowicie...

auto jak zimne pali bez problemu, po nagrzaniu się ...trzeba długo kręcić żeby zaskoczył. Jadąc min przy większej prędkości wciskając sprzęgło,czasami obroty spadają do zera i auto gaśnie. puszczając sprzęgło zapala i wraca do obrotów 800.
Sprawdzałem po odpięciu czujnika temperatury paliwa... i lipa! :-( kiepsko zapala.
Sprawdzony vag-iem. zero błędów.
Byłem u gościa od diesel-tuning żeby wgrać mapy startowe i lipa,palił tak jak przed wgraniem.
Przewalił mi go pod względem elektroniki i wszystko ok.( :-) i nie chciał w ogóle kasy! )

Panowie....i co wy na to???? Macie jakieś pomysły,może ktoś już miał taki problem???

27-04-2011 19:49:35

VW REKLAMA
Google AdSense

#2 28-04-2011 09:59:18

Pabloo
Szeregowy

Re: "ZAGADKA"!!!!!MK5 1.9 tdi nie pali na ciepłym,gaśnie na luzie...

Mam to samo przekopalem go dokladnie tak samo. Przegonilem go troche szarpał na 6 biegu ale uspokoilo sie mi to po wlaniu preparatu czyszczacego wtryski. Kupiłem go na stacji shella buteleczka 17złoty. Najprawdopodobniej pompowtrysk ktorys sie zawiesza w serwisie mieli juz taki przypadek niestety jak sie to powtorzy trzeba bedzie je wymienic koszt niemały ale jakas wada to jest. Kup kolego sobie ten preparat do czyszczenie wtrysków diesla oraz całego ukladu paliwowego
po wlaniu przejechalem juz jakies około 300 km i porblem narazie ustał od niedzielio mam narazie spokoj zobacze co bedzie dalej. czasem po deszczu z rana ciezko odpala a aku i siwece sa wymienione. obstawiamy z mechanikiem ze to pompowtryski sie zaiweszaja. Filtr paliwa wymieniony vacuum pompa była zmieniona na inna pompa w baku nowa takze wiec zostaja tylko juz wtryski vag tez pokazal zero bledow. Przeplywomierz ok. wkurzajace to bo tez patrze co chwile na obrotomierz czy znowu nie spadna obroty a tez musialem potem dlugo krecic kluczykiem i tez na cieplym. Jak cos innego znajdziesz napisz tu moze wspolnymi siłami znajdzimey co za cholerstwo gasi nasze mkV:)

#3 28-04-2011 12:09:35

arli16
Szeregowy

kupiÅ‚em taki pÅ‚yn na ORLENIE. WlaÅ‚em jak miaÅ‚em 3/4 paliwa w baku. Jak na razie bez różnicy. :-(  Teraz mam trochÄ™ mniej niż poÅ‚owa.ZobaczÄ™ jak wyjeżdżę do koÅ„ca.

Pabloo...mam jeszcze pytanie do Ciebie:

czy jak masz włączone auto i po odkręceniu korka wlewu paliwa,słychać głośne bąblowanie w baku co kilka sekund? Jak dla mnie to dziwny odgłos.

#4 28-04-2011 13:15:01

Pabloo
Szeregowy

Własnie miz gasł znowu po czterech dniach spokojnej jazdy:((( Odkreciłem korek i cisza nic nie bombelkuje ide w kierunku sprawdzenia EGR bo czeste sa tez jego objawy takie oraz sprawdze czujnik temperatury silnika lubia sie zawieszac koszt niewielki po okolo 20złotych a moze on własnie wariowac. Masz to reguralnie z eci gasnie po rozghrzaniu silnika czy co pare dni. Wkurzajaca usterka to jest bo jest niereguralna. Jak ma zgasnac wchodzi mi na 800 obrotow i lekko ponizej a jak po dlugim kreceniu kluczykiem zapali to wchodzi na 1000obrotow gdzie po jakis dwoch minutach wchodzi na normalne 850 obrotow pojezdze nim chwile i znowu gasnie. Po nocy jak postoi i go odpale moge znowu jezdzic z dwa trzy dni normalnie jakby z salonu moc ma nie dlawi go a jak załapie ze raz zgasnie gasnie non stop w odstepach dwoch kilometrow i lekko trzepie silnikkiem chodzi niespokjnie spalanie pokazuje wtedy 1,1 litra na wolnych obrotach a gdy sie uspokoi to pokazuje 0,7 litra nadmieniam z eprzy wylaczonej klimie spalania takie pokazuje. Ja stawiam na elektronike ze wariuje bo pompotrysk raczej musialby caly czas szwankowac a nie z eco pare dni auto gasnie. Prosze forum o rady bo nie bede wymienial po kolei czesci bo gra nie warta swieczki i droga.Jakies sugestie??

#5 28-04-2011 13:23:36

Pabloo
Szeregowy

Na wolnych obrotach gdy przytrzymie go tak na 3000obrotow tak z 5 sekund i puszcze od razu noge z gazu schodiz na 800 obrotow i trzepie silnikiem tak z 8sekund po czym sam sie uspokaja moze byc to spowodowane ze dusi sie spalinami nie odprowadze je ten cały EGR bo szwankuje jakie sa jego objawy??

#6 29-04-2011 20:11:48

arli16
Szeregowy

Pabloo,
gaśnie mi czasami jak jadę w dłuższą trasę ...nie tak jak u Ciebie co parę dni. nie wiem od czego to zależy, raz wciskam sprzęgło jest ok,a czasem spadają obroty poniżej 800-700 i gaśnie wczsie jazdy.

...ja go palę codziennie z rana i po ostygnięciu silnika jak nowego! za pierwszym razem.
zauważyłem jeszcze dziwne zachowanie obrotów podczas dodawania gazu,wskazówka potrzebuje około 3 sek zanim się ruszy,gdy puszczę gaz stoi przez kilka sekund i pomału opada.

Juz nie mam pojęcia co pada w nim pada!!!!!!

chyba będę musiał jednak jechać do diesel-serwis. Może mieli już taki przypadek.

#7 01-05-2011 22:33:08

Marianoo
Szeregowy
Od: Mława
Serwis

Hmmm kurde nie pamiętam dokładnie jak to było w passacie kiedyś. Ale wiesz ja bym winił pompę vacuum, tzn vacuum i pompa paliwa (wstępna) są razem zintegrowane. Wychodzi, że ona nawala. Chociaż wiesz ogólnie to radzę otworzyć filtr paliwa. Tydzień temu miałem objaw w Audi S3 2.0 TDI, że gasł sam bez przyczyny. Zero błedów, logów nie szło zrobić bo pochodził max 5 sekund i gasł. Nie wiem jak i czemu, ale po otwarciu filtra paliwa i ponownym włożeniu go jak reką odjął. Filtr miał 5 tys nalatane...

Diagnostyka aut grupy VAG - logi dynamiczne i statyczne, elektryka, elektronika, oŚwietlenie led na zamówienie, strojenie CB

Sprzedam nowe kierunkowskazy w lusterka chrom i czarne przerobione w pełny LED.
Info na gg7080199. Wystawione na forum vw.passat.pl i polecane przez u¿ytkowników..

#8 05-05-2011 16:51:58

Pabloo
Szeregowy

No i znalexli ze pompowtrysk nr 2 podaje chyba za duza dawke paliwa. Nie znam sie ale pozostalych wtryskow tzn 1,3,4 jest na minus 0,5 a tego nr 2 jest na plus 1,5. Narazie skonczy sie na regulacji jego i bedzimey obserwowac co dalej koszt regulacji jego to okolo 150zł jakis przeplywak wnim trzeba wyregulowac bo wlasnie sie on zawiesza i w pomiarach wychodzi na plus a powinno byc na minus. Nie wiem o co biega dokladnie ale on powoduje z eco jakis czas gasnie golfik. Moze to koledze pomoze nadmieniam z emusi byc vag ktory pokazuje jakie cisnienie jest na pompowtryskach nie kazdy to wyswietla. Miałem doscie do serwisowego wiec tak znalexlismy to. Innych błedow nie wykazuje pompy wszystkie chodza EGR tez wporzadku nie widac by sie zapowietrzal wiec narazie skupiamy sie na regulacji tego pompowtrysku numer 2 a co bedzie dalej zobaczymy. Moze to pomoze daj kolego info co u ciebie jest nie tak pozdrawiam.

#9 17-06-2011 14:41:23

fetel
Jeszcze siÄ™ nie znamy

jak dla mnie jest to pompa paliwa miałem podobną sytuacje. wymieniłem i po sprawie yeah

rowery treningowe - rowery treningowe
czarter jachtów - czarter jachtów

#10 18-06-2011 13:05:43

Pabloo
Szeregowy

Przyczyna w koncu znaleziona okazalo sie ze cos było nie tak z obudowa filtra paliwa ten metalowy cylinder gdzie sie wklada filtr paliwa jaki zawor zwrotny szwankowal i przepuszczal gromadzilo sie powietrze i ten pompowtrysk co najdalej jest od pompy nie dostawal paliwa i dlatego autko gaslo. Obudowa wymieniona przy okazji padł przekxnik sterownika silnika steruje on napieciem w aucie i innymi rzeczami wariowal VAG pokazywal z niego 8 błedow. Autko teraz smiga jak zyletka jak z fabryki mocniejszy lepiej sie zbiera i najwazniejsze wkoncu nie gasnie. Niepotrzebnie wymienialem pompowtryski no ale coz poszly do sprawwdzenia ze leja wiec je wymienilem myslac ze po tym problem gasniecia auta zniknie a tu okazalo sie ze obudowa filtra paliwa . To był trzeci przypadek dlatgeo gosc mi to wkoncu znalazl . Było to jeszcze w innym golfie i vw jetta. Polecam goscia z Bytomia Radzionkowa Cybulik facet zna sie na rzeczy ma autoryzacje i naprawia tylko vw i audi. Moznqa powiedziec doktor od ciezkich tematow;)))

#11 18-06-2011 13:06:54

Pabloo
Szeregowy

Nadmieniam ze pompa paliwa w baku była wymieniona na nowke w styczniu padla i potem zaczely sie problemy z gasnieciem . Pompa oryginal nowka pirburg nazwe dokladna nie pamietam.

#12 12-07-2011 21:37:29

mały
Jeszcze siÄ™ nie znamy

witajcie. Dzisiaj wymieniłem rozrzad wszystkie filtry i oleje , płyny i po odebraniu od mechanika podczas jazdy samochod gasnie i nie chce zapalic dopiero po kilku razach odpali ale i tak po jakims czasie gasnie i znowu to samo. Przed wymiana samochod hcodził bez zarzutow odpalał za pierwszym razem czy ktos moze wie co jest grane ? komputer pokazuje zero błedow. Prosze was bardzo o podpowiedz

#13 13-07-2011 14:28:21

Pabloo
Szeregowy

ch sprawdza ci obudowe filtra paliwa te metalowa niech wsadza zinnego auta i zobacz czy problem znika oraz czy filtr paliwa dobrze zamontowali. Jest tam zaowr zwrotny gdy przepuszcza zapowietrza uklad i ci gasnie mialem tak samo.

• Start
  •  » Diesel
  •  » "ZAGADKA"!!!!!MK5 1.9 tdi nie pali na ciepÅ‚ym,gaÅ›nie na luzie... (RSS Feed)

Stopka forum

Katalog Stron www statystyka Katalog stron