Witam wszystkich,
mam mały problem a mianowicie:
mam VW Golfa 5 140 TDI, na zimnym zapala bardzo ładnie,
natomiast na ciepłym muszę dłużej (o ok.2s) przytrzymać kluczyk by się uruchomił
i jest wtedy jakby "strzał"-uderzenie z silnika. Poza tym na wolnych obrotach - ok.850
pokazuje komputer spalanie 0,1 l/g (na ciepłym) i wtedy silnik pracuje przerywając -niestabilnie.
Czasem pokazuje 0,2 lub 0,3 l/g. i wtedy nie ma przerywanej pracy.
Podłączałem pod kompa u mechanika ale nic mi nie wykazało - nieautoryzowana stacja.
Czy mógłby ktoś z was mi coś zasugerować?
Dzięki za pomoc:)

nie ma nic mowy o pracy na wolnych obrotach, spalaniu 0,1 l/g i nierównej pracy silnika w tym czasie..

mam podobnie ale 1.9 105 koni, zimny zaskakuje od razu a cieply troche dluzej zapala i czuc takie uderzenie, w pasku z tym samamym silnikiem wyszlo, ze do wymiany jest jeden z wtrysków, nie został jeszcze wymieniony wiec nie wiem czy jest to główna przyczyna ale mechanik ( serwis audi) powiedział ze na 90 % to bedzie to.
Dziwne ze u Ciebie nie wykazuje wtrysku do wymiany.

No właśnie mechanik też na to wskazywał, że jest możliwe powolne padanie wtrysku,ale nie jest jeszcze tak źle by wyszło na kompie.
Ale nie jest to problem tylko z zapalaniem na ciepłym ale na wolnych obrotach dosyć często pokazuje aktualne spalanie 0,1 l/g i to jest
coś dziwnego..wcześniej pokazywało 0,4-0,6 l/g

miałem coś podobnego. Podjedz niech sprawdza na komputerze prace zaworów. Jeśli coś jest nie tak to możne zacznij od wymiany uszczelek ( nie pamiętam jak to się nazywało) na zawirach tych od pompowtryskiwaczy. Najtańsze

a robiłeś logi dynamiczne i statyczne motoru bo tak na ,,oko" to można ocenę blacharki robić .Spradz staus zaworu pompowtrskiwacza w bloku 018 i w bloku 001 wskazania dawki paliwa a jak mechanior nie wie jak to zrobić to zmień mechanika

nie wiem co robił mechanik, ale zapytam. A może przyczyną być akumulator - ktoś taki temat zarzucił?

"strzał"-uderzenie z silnika- aku może być, ale też rozrusznik z czasem się wypracowuje (wolniej kręci minimalnie nie do wyczucia na słuch a mam wpływ ) naprawa rozrusznika to kosmetyka .Pożycz od kogoś w miarę świeże aku nie jakieś 5 czy 7 letnie i sprawdź

ale zostaje jeszcze problem 0,1 l/g na wolnych obrotach a to już nie aku,
a poza tym na zimnym zapala dobrze...

Zrób logi, albo pisz do jasnowidza z Człuchowa może on z diagnozuje bez wglądy w bloki pomiarowe to 0,1l/g

problem szarpania przy odpalaniu jest powszechnie znany, w 99% wymiana akumulatora na taki z wyższym prądem rozruchowym /od 700A w górę/ eliminuje problem

dzięki, spróbuję