Witam serdecznie wszystkich forumowiczow i ma taki maly problem i mam nadzieje ze mi podpowiecie.
Zatem chodzi o to ,ze zostałem właścicielem diesla , chcialme zaznaczyć ze to mój 1 diesel , i dziś maialem taki przypadek jadac do domu, zatrzymalem sie w polowie trasy i wyskoczylem do sklepu, wrocilem i po przekreceniu stacyjki, zapalila mi sie żółta kontrolka od ciśnienia oleju, to dolalem 250mml i po nalaniu zgasła, chciałem nadmienić iż za 3 tysiące będę wymieniał olej , bo od ostatniej wymiany oleju minie mi 10tys km. Moje pytanie brzmi zatem czy to normalne ze diseal bierze olej, i czy nie bierze mi za duzo?czasami zazwyczja na trasie to mu depne i lece 130-140km, teraz sprawdzalem i na miarce jest max oleju po tym dolaniu , wczesniej po wymianie mialem w polowie tej wykropkowanje czesci miarki, prosze o podpowiedz i ewentualne wytlumaczenie, bo nie wiem czy jest to normalne czy musze jechac dzies go sprawdzic, słyszalem ze w ksiazkach serwisowych jest gdzies napisane ze diseal moze brac do 0,5l na 5000km ale nie wiem czy przy moim silniku to jest ta norma, pozdrawiam i czekam na jakies podpowiedzi.
Ostatnio edytowany przez slawekstal (16-11-2011 20:34:31)

halo , nikt mi nie pomoże? mozecie cos napisac na ten temat?bede wdzieczny
Jeśli latasz po trasie 140 km/h to ma prawo sobie wziąć, każdy diesel bierze olej, jeden mniej drugi więcej 
Jak na 10 tys nie bierze litra przy agresywnej jeździe to jest ok!

dzięki bardzo master bo ju myślałem ze jest coś nie tak , trochę mnie uspokoiłeś pozdrawiam

każdy klekot lubi sobie połknąc troche oliwy ,ja bym się martwił gdyby by niebrał hehe
To zależy od stylu jazdy i prędkości, jak jeżdżę spokojnie to na bagnecie może z 2 mm ubędzie od wymiany do wymiany a jak zapierniczam 160-180 to niestety ale doleje z 0,5-0,7 l, więcej nigdy mi się nie zdarzyło. Teraz w niejednej książce serwisowej można sobie przeczytać, że 1l/1000 km oleju to nie żadna nieprawidłowość 

U mnie bierze ok 1 litra na 15 tys

mnie między wymianami poziom oleju na bagnecie schodzi z max (tuż po wymianie) do min.(tuż przed kolejną wymianą).
A czasem to i w trakcie muszę z 0,5 L dolać. tyle że jeżdżę na long life, więc wymiany robię co jakieś 1,5 roku lub 23 tyś. km (mimo że VW zaleca co 2 lata lub 30 tyś km)
a po autostradowej jeździe oleju jest zawsze mniej