Ogłoszenie

Polerowanie,ceramika

#1 01-02-2010 02:13:35

cemey603
Szeregowy
Ostatnia wizyta: 01-01-1970

Problem z migającymi świecami i engine fault

Ostatnio umarł mi samochód tzn. myślałem, że zamarzła ropa bowiem auto stało pod chmurką dłuższy czas, i nie dało się go odpalić, podczas kręcenia może dwukrotnego bo widać było, że aku siada, na desce wywaliło błąd: ciągle mrugająca kontrolka świec żarowych oraz na komputerze komunikat engine fault workshop. Dzisiaj wsadziłem nowy akumulator i samochód zapalił bez żadnego mrugnięcia po pierwszym przekręceniu kluczyka, więc wyszło na to, że po prostu akumulator był wyczerpany. W związku z radą, którą uzyskałem na forum vwgolf.pl kontrolka świec i błąd miały zniknąć po którymś tam odpaleniu. Niestety tak się nie stało, auto śmiga bez najmniejszego problemu, wszystko jest w nalezytym porządku ale kontrolka świec mruga i engine fault... wyświetla w dalszym ciągu. Czy może być to usterka typu spalona świeca? Czego chyba nie podejrzewam bo mimo wszystko dzisiaj na lekkim mrozie po 7 dniach oczekiwania samochód odpalił bez niczego. Może komputer zapamiętał błąd?

01-02-2010 02:13:35

VW REKLAMA
Google AdSense

#2 01-02-2010 16:18:36

master
Szefo ;)
Od: Szczecin
Silnik/Moc: TDI +
Serwis

Re: Problem z migającymi świecami i engine fault

Niestety kolego, ale te auta majÄ… to do siebie, że nie lubiÄ… spadków napiÄ™cia, komputer zapamiÄ™taÅ‚ pewnie błąd, błąd  znajdziesz w sterowniku silnika, raczej nic innego nie da poza skasowaniem vagiem,

#3 01-02-2010 20:22:21

Mati
Ekspert
Silnik/Moc: EVO IX

Chyba, że to jest inny problem np. związany ze spaloną żarówką stopu lub czujnikiem hamulca pod pedałem, bo to też sygnalizują świece żarowe.

#4 05-02-2010 01:11:06

cemey603
Szeregowy

Hmm żarówki, czujnik ok, więc chyba pozostaje vag, jutro postaram sie załatwic ta sprawe

#5 07-02-2010 12:55:49

cemey603
Szeregowy

No więc tak, byłem na komputerze, 3! błędy spadku napięcia czy coś w tym podobnie brzmiącego zapisały się w sterowniku silnika, skasowane vagiem i wszystko ok

#6 10-12-2012 10:42:27

tom112
Szeregowy
Od: Podkarpackie

Witam
Mam ten sam problem;mianowicie po przejechaniu około 120km, w czasie jazdy po mieście, zaświeciła mi się ikona świec żarowych, oraz pojawił się komunikat Engine fault workshop. Zatrzymałem się i zacząłem w tel. czytać informację na ten temat, bo się nieźle przestraszyłem, a do domu miałem ponad 160km. Z tego co piszą inni, to może być problem czujnika świateł stop, jednak u mnie stop działa. Autko pali bez problemu, nawet w -10st. mróz (kręci dwa razy). ¦wiec nie sprawdzałem. Po przejechaniu kolejnych kilometrów, lampka świec zgasła, jednak nie działa tempomat.
Może ktoś miał podobny problem?

#7 10-12-2012 13:13:38

RUTRA
On wie wszystko
Od: Rawicz
Silnik/Moc: BAG/115 oraz BYD/230

tom112 napisał:

Witam
Mam ten sam problem;mianowicie po przejechaniu około 120km, w czasie jazdy po mieście, zaświeciła mi się ikona świec żarowych, oraz pojawił się komunikat Engine fault workshop. Zatrzymałem się i zacząłem w tel. czytać informację na ten temat, bo się nieźle przestraszyłem, a do domu miałem ponad 160km. Z tego co piszą inni, to może być problem czujnika świateł stop, jednak u mnie stop działa. Autko pali bez problemu, nawet w -10st. mróz (kręci dwa razy). ¦wiec nie sprawdzałem. Po przejechaniu kolejnych kilometrów, lampka świec zgasła, jednak nie działa tempomat.
Może ktoś miał podobny problem?

Czujnik pod pedaÅ‚em hamulca to nie jest odpowiedzialny tylko za Å›wiatÅ‚o STOP, on speÅ‚nia wiele funkcji, min, daje sygnaÅ‚ do sterownika silnika o tym, że samochód hamuje. W sytuacji jego uszkodzenia system "gÅ‚upieje", bo Ty np. przyspieszasz (wciskasz pedaÅ‚ gazu), a uszkodzony czujnik daje sygnaÅ‚, że pedaÅ‚ hamulca jest wciÅ›niÄ™ty.  ReasumujÄ…c, czujnik ten ma o ile dobrze pamiÄ™tam co najmniej 4 piny i to, ze zaÅ›wieca siÄ™ Å›watÅ‚o STOP nie znaczy, ze jest on sprawny. Po podłączeniu VCDS-a wskaże błąd tego czujnika.

Stopka forum

Katalog Stron www statystyka Katalog stron